Urasle dlak / Ingrown hairs

August 13, 2016

*Ženski problemi*



I drage moje kao što ste navikle ovog puta vam pišem o uraslim dlakama. Pokušaću do kraja meseca da vam napišem i post o trajnoj epilaciji. Odlučila sam se da napišem ovaj post jer u poslednje vreme imam baš ozbiljne probleme. A u nastavku ću vam reći nešto više.

Postoji mnogo različitih načina na koje možete da uklanjate dlačice, kao što su brijanje, epilacija ( toplim, hladnim voskom ili šećernom pastom i epilatorom) isto tako moguća je i trajna epilacija.
Urastanje dlaka najćešće dolazi metodom brijanja sa brijačem.
Većina nas je navikla na 'kućnu' brzu metodu brijanjem, tu se javljaju i najveći problemi. Iritacija, urasle dlake i infekcije.

Zašto se pojavljuju urasle dlake?

Do urastanja dlake dolazi najčešće u predelu bikini zone i butinama kod žena, a kod muškaraca u predelu ispod brade. Mala je verovatnoća da će se pojaviti na nekim drugim mestima a da zaista budu neki veći problemi. E sad, do urastanja dlake dolazi kada se obrijana (skraćena) dlaka okrene u korenu i izazove upalu u samom vrhu dlake. Tako nastaje blago crvenilo a potom se ta dlaka zagnoji ako je duboko u koži. Meni se upravo desio taj problem i zaista je bolno iskustvo. Posle ovih problema mogu da se stvore ožiljci i flekice na koži.



Moje iskustvo

Kao što sam već navela gore u tekstu imala sam dubinsko urastanje i zaista je bilo bolno. Trajalo mi je po nekoliko dana (5-7). Upala je bila ogromna a moja bikini zona skroz crvena od upale. Pojavile su mi se 3 urasle dlake i stvarno nije bilo prijatno. Pošto nisam znala šta je to i mislila sam da su sitne bubuljice od brijanja, NISAM reagovala. Krenulo je sve više da me boli i da mi otiče. Odišla sam u apoteku i dali du mi flogocid. Mazala sam ga par puta dnevno ali mi je on tu upalu 'vukao' napolje.
Stvorio se gnoj kao kod bubuljica i tokom kupanja mi je smekšala koža i pukao je gornji sloj kože. Nastavila sam da mažem flogocid kako bi mi izvukao svu upalu i kako bih sprečila neku veću infekciju. Bilo mi je baš pod velikom upalom jedno 2 dana i jedva sam uspela da hodam. Stavljala sam i toplu oblogu (krpa-natoljena toplom vodom), to mi je umanjilo bolove i uspela sam nekako da prevaziđem 2 dana. Trećeg dana sam namazala pastu za zube na otok kako bi mi se smanjilo crvenilo  i kako bi mi osušila tu upalu. Hvala Bogu dosta mi je pomogla.
Nastavila sam da mažem flogocid i povuklo se samo od sebe. Dlake naravno nisu izašle jer je bio previše upalni proces i ostale su mi smeđe flekice. Tako da sam baš razočarana ali nadam se da će se posle nekog vremena povući.



Kako sprečiti urastanje?

Urastanje dlake možemo da sprečimo tako što ćemo posle brijanja blago istrljati kritična mesta sa peškirom. Pilinzima (može i domaćim kao što su šećer ili kafa) kako bismo skinuli gornji sloj mrtve kože. Pantenol kremom posle brijanja obavezno namazati bikini zonu jer najčešće dolazi do iritacije i urastanja.
I još, glavno pravilo, NEMOJTE da mažete kreme, losione i ostale stvarčice jer mogu i one da utiču na izazivalje infekcije i tome da će se neka dlaka upaliti za koji dan.
Najbolje je da sačekate da se koža smiri od brijanja.

Nadam se da sam sve rekla i da sam vam prenela moje iskustvo u potpunosti. Stvarno nije šala, ja gornji deo butina skroz kod bikini zone pre nisam brijala jer mi se dlake nisu videle tj. jako su svetle. Možda je i moja greška što sam toliko povukla brijač do gore i izritirala osetljivu kožu. Nadam se da se više neće ponoviti i da ću malo više da pazim.

Da li ste možda imali neka slična iskustva i ako jeste pišite mi šta je vama pomoglo?


Hvala vam što ste odvojile vreme i pročitale ovaj post.



You Might Also Like

4 comments

  1. S ovim problemom se muci dosta žena i po meni to može postati dosta opasno. Hvala Bogu pa se meni to samo par puta dogodilo na bikini zoni i od tada pazim. Nažalost moja sestra ima JAKO osjetljivu kožu i ona ima velikih problema s tim i na bikini zoni, ali i baš na području oko koljena i to stvarno ne izgleda lijepo i najgore je što ostaju ožiljci. :/

    CANDY MAKEUP GIRL

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se apsolutno sa tobom, ja pre nisam imala problem ali sad mi se u roku od 2-3 meseca pojavilo 3-4 i to bas problematicno i fleke su mi ostale a bolovi su bili strasni. Pokusacu da izbebavam tu bikini zonu jer su mi dlake svetle pa se nadam sa necu vise imati probleme 😬🙃

      Delete
  2. Imam dosta jak korijen i tamnu dlaku i u pravu si da se najviše pojavljuju na bikini zoni. Međutim, meni se ne pojavljuje nakon korištenja žileta jer prije koristim piling od šećera. Pojavi mi se jako puno uraslih dlaka nakon korištenja epilatora, prestala sam ga koristiti zbog uraslih dlaka, neznam što radim krivo.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se u potpunosti sa tobom, ni ja ne znam vise sta da radim ali pokusavam nekako da normalizujem situaciju, Ako se desi neka promena i nadjem neko resenje sigurno cu napisati post 💋😊 hvala na komentaru.

      Delete

ČITAOCI

SBD

BBZ

Golden Rose

Burra

Olival

K&P

Blogfeednews